【蘋果日報】HOUSE101網上搵樓放盤平台「免費放盤」「免拆佣」



分享 :

節錄自蘋果日報,欲閱讀全文,請按文章末段的「暸解更多」。


省舖租成本 毋須拆佣

「我94年入行,5,000蚊底薪,今日如果唔係最低工資可能仍然都係5,000蚊」,行業老化,加上舖租蠶食利潤,拉攏兩位投資者合資約千萬元,開辦網上搵樓平台House101,如網上代理行,減省舖租成本,不與經紀拆佣,改以年費形式,試圖顛覆傳統拆佣制。他強調,經紀不會被時代淘汰,因為「經紀係買賣中間嗰個潤滑劑」。

講到House101的優點,他強調平台最終目標,就是要將地產代理線上化,將過去大行提供嘅支援配套,全部放上平台,「我哋幫經紀搵盤搵客,提供佢哋需要嘅資訊。之後佢做到嘅單,100%佣金自己袋晒,唔需要再同人瓜分,真正多勞多得。」

他強調,有別於現有放盤平台,「坊間只係放盤平台,經紀畀錢放盤吸客,線下時唔會有支援。」他續稱:「我聽過好多投訴,業主畀幾百蚊放盤後,離譜到深圳嘅經紀打電話叫佢上去深圳睇樓,即係業主會收到好多唔同嘅人打電話畀佢。仲有啲仲離譜,就係其他行業嘅sales cold call。」

他硬銷平台下設APS101經紀系統,邀請持牌經紀加入,向每名申請人收年費3,800多元,幫經紀搵盤、搵客。業主方面暫不收費,免費放盤,因應個人喜好選擇各區經紀。

然而網上物業平台就是標榜助買賣雙方慳佣,欲取代經紀,而他卻創立一個以經紀為核心的放盤平台。他反問:「你搵到個盤,你搵到個客,各自搵雙方律師咁去傾咗佢?呢個係一廂情願嘅諗法,經紀係買賣中間嗰個潤滑劑!你哋係對立人,一個想賣高啲,一個想買平啲,點傾得埋冷?業主有脾氣時買家受唔受?邊個將買家狠戾要求盡量減低?我覺得佢哋諗嘢簡單咗囉,經紀角色非常重要,無佢哋,你單刁根本連傾價都傾唔埋欄。」……(續)


 

分享 :
HOUSE101.com.hk


▲ HOUSE101 香港網上搵樓放盤平台


▲ APS101 全新地產代理工作系統